Актуализиране на Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма

Актуализиране на Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма

Актуализиране на Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма съвместно с представители на туристическия бранш. Това са първите намерения на новия министър на туризма Марияна Николова, съобщиха от пресслужбата на Министерството на туризма. Николова е посочила, че поема поста, съ…

„Поемам Министерството на туризма с ясното съзнание, че най-засегнатият бранш в света от пандемията е туризмът. Няма прогноза, която да ни дава хоризонт, кога пътуването на хората ще се върне към онези темпове и обеми, с които бяхме свикнали само допреди няколко месеца“, посочва Николова в обръщение към туристическия бранш.

Здравето на всички е най-важната грижа в момента и затова туризмът е изправен пред непознати ограничения и често затварящи се граници и бариери.

Нашите курорти, местата с туристически забележителности, богата ни история, природните ни красоти имат нужда от реклама като привлекателни, сигурни и безопасни за почивка в сегашния момент.

Според министър Николова приоритет в новите условия ще бъде да се стимулират българите да почиват в България, независимо дали на море или на планина, за да се компенсира отлива на чужди туристи. Предоставянето на ваучери за почивка и туризъм на широк кръг от хора може да бъде сериозен стимул и подкрепа на бранша. Изчисленията показват, че икономическият ефект от тази мярка ще бъде 2.3 пъти – всеки даден лев като ваучер ще се върне като 2.3 лева в туризма. Така че тази мярка трябва да бъде постоянно действаща, за да се види ефекта от нея.
Много европейски страни – Румъния, Словения, Австрия, Франция, Германия вече прилагат ваучерната система в подкрепа на туристическата индустрия.
Министър Николова вече е започнала срещи с браншовите организации в туризма, „за да намалим щетите, нанесени на българския туризъм от пандемията“.

 

Картината в туризма

Няколко факта, които очертават тежкото състояние на туризма в момента:

– През юни на летище Варна са пристигнали 99 полета, а през миналата година за същия период са били 1000. Подобна е ситуацията и на летище Бургас – 203 полета сега срещу 2000 през 2019 година.
– Има опасност близо 70 процента от хотелите в най-големите ни курорти „Слънчев бряг“ и „Златни пясъци“ да останат затворени.
– Заради отсъствието на чуждестранни туристи, транспортът, хранителната индустрия, земеделието и много услуги ще изпаднат във финансова криза.
– Икономиката на много населени места в България се крепи само на туризма.

Източник: www.banker.bg

Related Post