Родители на протест: Децата ни не са лотарийни билети

Родители на протест: Децата ни не са лотарийни билети

В столицата вместо на „Московска“ 33 днес родителите излязоха на протест пред Министерския съвет заради липсата на места в ясли и детски градини. Дефицитът на бройки в яслени и градински групи е особено голям и затова те настояват за равен достъп до образование на всички деца.

Основното искане на протестиращите е децата, които не са приети в държавно детско заведение и места за тях липсват, да получат ваучери в размера на издръжката на дете, прието в градина и по този начин те да имат възможността да посещават алтернативно заведение като частни градини, родителски кооперативи и детски центрове.

До този момент на територията на столицата има 194 общински работещи детски заведения с 44 000 места, въпреки това те не са достатъчни и всяка година сценарият след класиранията е един и същи – между 5 и 8 хиляди деца остават извън градините. И затова родителите настояват за „ударното строителство“ на нови детски заведения.

Родителите обещаха, че това няма да бъде последния протест, докато някой от управляващите не се погрижи за хилядите деца останали извън детско заведение.

Въпреки исканията на майките, припомняме, че след първия протест, който се проведе на 1 юни, заместник-кметът по култура и образование Тодор Чобанов съобщи, че компенсация под формата на парични ваучери за неприетите деца не е възможна. Още тогава той заяви, че общината не разполага с такива средства и няма как да ги предостави, защото те са значително ограничени и ще се инвестират в изграждането нови обекти. Според зам.-кмета около 1500 допълнителни места ще бъдат пуснати с есенното класиране.

Оказва се, че първият протест е оказал положително влияние върху развитието на ситуацията около проблема. Само преди няколко дни районните кметове от „Демократична България” отправиха предложение до столичния кмет Йорданака Фандъкова за подходящи терени и сгради, в които може да се построят или устроят детски градини и ясли.

Също така като краткосрочно решение до изграждането на необходимите нови сгради те предлагат, като компенсация за всяко неприето в общинско детско заведение дете, да се издава ваучер в размер на 300 лв./ месечно за заплащане на такси за посещение на частна детска градина. По техни сметки за периода от 2020 г. до 2023 за целта ще са необходими 203 млн. лв.

Източник: www.banker.bg

Related Post