Повечето ограничения за пътуване в ЕС отпадат

Повечето ограничения за пътуване в ЕС отпадат

От 15 юни пада карантината за пристигащите у нас от няколко балкански държави – Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора. На 14-дневна карантина обаче подлежат идващите от трети страни, както и няколко държави в Европа – Швеция, Белгия, Португалия, Великобритания.

От днес Гърция сваля задължителната изолация за българи.  Отворена и без изискване за карантина е сухопътната граница с България, но не и тази със Северна Македония, Албания и Турция. На 13 юни гръцкият премиер Кириакос Мицотакис откри официално туристическия сезон на остров Санторини.

Европейската комисия препоръча отваряне на вътрешните граници заради подобрението на епидемичната ситуация. Затова страните членки облекчават от днес някои ограничителни мерки по границите след наложените заради коронавируса карантини, но оставащите затворени граници на Испания, някои ограничения на други места и новите начини на работа означават, че пътуванията са далеч от нивото преди пандемията, предаде Ройтерс.

В Шенгенската зона, обхващаща 22 страни от Европейския съюз плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, пресичането на границите става без проверки. Границите обаче бяха до голяма степен затворени преди три месеца за всичко освен за превоз на стоки и важни работници.
Европейският комисар за вътрешните работи Илва Йохансон призова страните от Шенген миналата седмица да премахнат контрола по вътрешните граници до днес, за да позволят постепенно повторно отваряне за други държави от юли.

От Исландия до Гърция много ограничения за посетители от ЕС и Шенген ще бъдат облекчени от днес, но това на означава, че 420-те милиона жители на Шенгенската зона ще се върнат към безпрепятствено пътуване. Испания няма да допуска чуждестранни туристи преди 21 юни, с изключения за някои испански острови. На други места правото за пътуване ще зависи от това къде живее човек и накъде отива. Чехия има система, която забранява достъпа на туристи от обозначени като „оранжеви“ или „червени“ държави като Португалия и Швеция. Дания ще допуска туристи от Исландия, Германия и Норвегия, но не и Швеция, при условие че те си резервират престой за поне шест нощувки.

Наложената от Великобритания задължителна двуседмична карантина за посетители означава, че британците ще се сблъскат със същите ограничения във Франция. Германия отмени от днес за повечето европейски страни глобалните предупреждения за пътуване, наложени преди три месеца.

Източник: www.banker.bg

Related Post