Брюксел се заема сериозно със скандала „Уайъркард“

Брюксел се заема сериозно със скандала „Уайъркард“

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) – главният финансов надзорник на Европейския съюз – обяви на 15 юли, че ще проследи щателно как германските регулатори са осъществили надзора на групата за онлайн разплащания „Уайркард“, чийто колапс разлюля финансовите пазари.  

ESMA ще съсредоточи проверките си върху германския финансов надзорник BaFin и върху независимия частен счетоводен контролен орган – Financial Reporting Enforcement Panel (FREP). Ще се направи щателен преглед как те са се отнесли към случващото се в „Уайркард“, която на 25 юни подаде документи за несъстоятелност. Компанията дължи на кредиторите си грубо 4 млрд. евро, а в баланса й бе открита дупка от 1.9 млрд. евро, която дългогодишният й одитор „Ърнс и Янг“ определя като „хитроумна глобална измама“.  

Ден след официалното обявените намерения за разследване на ESMA стана ясно, че финансовият министър на Германия Олаф Шолц е бил запознат с потенциалните пазарни манипулации в „Уайъркард“ почти година и половина преди колапса на компанията.

BaFin е информирала Шолц през февруари 2019-а за казуса, сочел доклад на германското финансово ведомство, който са видели репортери на агенция „Блумбърг“. Което засилва подозренията и критиките към най-високопоставения социалдемократ в коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел година преди следващите парламентарни избори в Германия. 

Шолц отрича каквото и да било пряко участие в скандала „Уайъркард“ и се бори да се изолира от скандала. Заместникът му Йорг Кукис потвърди в късните часове на 16 юли, че се е срещал с бившия главен изпълнителен директор на финансово-технологичното дружество Маркус Браун два пъти в края на миналата година, включително и по повод на рождения му ден. 

Госпожа Меркел се опитва да държи срамната измама „на ръка разстояние“ и твърди, че е отговорност на Шолц да изясни подробностите около случилото се с „Уйъркард“.

ESMA декларира, че „висококачественият финансов отчет е ключов за доверието на инвеститорите в капиталовите пазари“ и колапсът на „Уайъркард“ го е подронил. Което е и причина да се оценят тези събития, за да се възстанови инвеститорското доверие. 

ESMA ще проверява дали BaFin и FREP са приложили адекватно европейските указания за задължително отчитане на финансовата информация. Защото още през 2017-а, при една проверка на този процес, са открити известни недостатъци, включително по-скоро „буквоядски подход“ на BaFin към счетоводните въпроси, а не оценка на „икономическата им същност“. 

Германия е една от сравнително малкото държави, поделили контрола върху приложението на счетоводните стандарти между частен надзорник и пазарен регулатор. След колапса на „Уайъркард“ германското министерство на правосъдието канцелира договора си с FREP, а финансовото ведомство каза, че BaFin има нужда от разследващи правомощия, подобни на прокурорските. 

ESMA смята да приключи проверката си до 30 октомври.

Коментарът на германския счетоводен надзорник FREP за сегашното разследване на ESMA е, че през 2017-а върховният европейски финансов контролен орган е проверил работата му и открил „високо положителни резултати“. BaFin отказа коментар, но говорител на агенцията подчерта, че тя е разширила собственото си изследване на потенциална търговия на акциите на „Уайъркард“ въз основа на вътрешна информация. Проверяват се за нередности търговските сдеки на индивиди, които са били членове на управителните и надзорни съвети на компанията през 2020-а, както и всички операции с акциите на „Уайъркард“ през последните няколко месеца.

В началото на седмицата BaFin съобщи, че е внесла в прокуратурата на Мюнхен жалба за предполагаема търговия въз основа на вътрешна информация на акции, контролирани от бившия главен изпълнителен директор на „Уайъркард“ – Маркус Браун. Германският „Зюддойче цайтунг“ написа на 15 юли, че Браун отхвърля обвиненията. 

Източник: www.banker.bg

Related Post