Електронен нашийник за куче

Електронен нашийник за куче

Новите технологии докоснаха всички аспекти от нашия живот – умните устройства вече са навсякъде и правят живота ни по-комфортен, спестявайки ни време и усилия. Обучението на кучета не остава настрани от тези процеси, благодарение на едно модерно устройство, наречено електронен нашийник.

Специалистите, занимаващи се с обучението на четириногите ни приятели, използват новите устройства, за да подобрят ефективността на вече доказаните като работещи обучителни методи и същевременно не спират да разработват нови техники.

Истината е, че така наречената електронна каишка отвори път и разкри нови възможности за едно по-надеждно и по-комфортно обучение на кучетата.

Идеята за електронните нашийници първоначално възниква като функционално решение за по-успешно трениране на служебни, ловни кучета и кучета-водачи.

Известно е, че кучетата от повечето ловните породи често пъти са така силно подвластни на инстинктите да преследват плячката си, че само подобно електрическо въздействие би могло да ги спре и да ги накара да се подчинят на заповедите на дресьора.

Къде и как се използва днес модерният електронен нашийник?

Всеки дресьор на кучета знае, че за да научиш животното на нещо или пък да го отучиш от вреден навик, е необходимо специално обучение, представляващо комплекс от тренировъчни действия. Тяхната цел е да засилят условните рефлекси. Всяка порода кучета има генетична склонност към едно или друго действие, някои са по-приятелски настроени и привързани, други – не толкова, а трети имат отличен инстинкт или предразположение към защита.

По принцип тези характеристики се предават генетично, за разлика от условните рефлекси, които животните получават, благодарение на придобития опит. Ето защо за кучето-спасител не е толкова важно да бъде умел водач или да може да отстоява себе си – всичките му умения следва да са в полза на спасяването на човешки животи в екстремни ситуации.

И точно тук една електронна каишка може да изиграе ключова роля – да помогне за ускоряване развитието на необходимия обусловен рефлекс за определени действия или команди.

Изучаването на поведението на кучетата, идентифицирането на безусловни рефлекси, както и експериментите, направиха възможно съвременните треньори на кучета да разработят ефективни методи и да обучават четириногите за различни цели. Днес, благодарение на тези основни знания и в комбинация с използването на електронен нашийник, всеки собственик на домашен любимец може успешно да го обучава, при това не по-лошо от професионалистите.

Контролът, който тези модерни каишки осигуряват, силно увеличава способността за учене при кучетата и съответно шансът те да придобият условен рефлекс нараства.

Електронните нашийници дават възможност на кучето да контролира и да предвиди своето наказание, а това води до разбиране на връзките между причините и следствията, както и до консолидиране на обусловения рефлекс.

Повечето видове електронни каишки са проектирани със звук, вибрация и електричество. Комуникацията между приемника и дистанционното управление се осъществява с помощта на радиовълни. Приемникът притежава така наречените контактни точки под формата на два електрода, през които се предава електричеството. От микрофона се генерира звуково предупреждение, а вибрацията се предава от корпуса. Управлението се извършва с помощта на специално дистанционно управление, което на практика означава, че вече изобщо не е необходимо да се използват конвенционални каишки, да се предвиждат огради и да се поставят проследяващи устройства на четириногите.

Практиката досега сочи, че всички кучета са по-възприемчиви към дресировка в ранна възраст, така че обучението е добре да започне възможно най-рано. А междувременно може да разгледате различните модели и да изберете най-подходящата електронна каишка.

Related Post