Професионални инструменти

Професионални инструменти

Високите технологии все повече помагат на умелите майстори, които са свикнали да разчитат на сръчните си ръце, острия поглед и правилната преценка.

Нищо не може да замени опита и способността на професионалиста, но когато той е подкрепен и от възможностите, които дават модерните постижения на науката и промишлеността, трудът става по-лек и приятен.

И така при голямото разнообразие от професионални инструменти, които откриваме на пазара в днешно време, все повече се използват технологии като лазера или Bluetooth свързването. Понякога са само допълнения, но вече нерядко хай-тек приложенията играят и водеща роля при работа.

Лазерът е незаменим при нивелиране

Когато се проектират сгради, когато се измерват разстояния или се проверява дали дадена повърхност е равна и права, имаме нужда от уред, който да ни покаже дали всичко е както трябва. Наричаме го нивелир и можем да го открием и в най-простия аналогов вариант, който е познат на всички. По-малко хора вероятно са наясно, че значително по-прецизна и на теория перфектна работа в това отношение върши лазерната технология.

Световен лидер в изработването на професионални инструменти като Bosch има цяла серия в това направление. Няма по-права линия от тази, която може да се измери с лазерен лъч.

А когато процесът се ръководи от разстояние, може да се използва и Bluetooth връзка, за да се управлява работата през смартфона.

Но в крайна сметка майсторството на сръчните ръце няма как да бъде заменено. Професионалните инструменти вършат най-добра работа тогава, когато се използват от знаещи, можещи и отговорни професионалисти.

Уредите от висок клас са създадени и конструирани така, че да издържат на продължително натоварване, без да се износят или повредят. Редица дейности като пробиване, рязане, фрезоване, шлифоване изискват часове непрекъсната работа.

Качеството на крайния резултат зависи както от умението на трудещия се в такава среда, така и от капацитета на инструментите, които се използват.

Някои от уредите имат своите аналози и в т.нар. любителска категория, но те не са създадени да издържат на продължителна работа, а са проектирани за по-семпли и бързи задачи.

Професионалните инструменти намират приложение в голям диапазон от дейности

Най-често използвани са уреди като:

  • Бормашина – за пробиване и къртене. Може да бъде ударна, къртач или перфоратор;
  • Винтоверт – за завиване и развиване. Много бормашини също изпълняват тази функция;
  • Триони – има няколко разновидности, сред които и циркулярният трион, наричан просто циркуляр. Сабленият и прободният трион са често използвани, особено в дървообработката;
  • Лазер – линеен или ротационен. Както стана дума, служи за измерване на разстояние, за нивелиране и за проектиране;
  • Шлифовъчни машини – ъглошлайфите са най-популярните представители на тази категория.

 

При някои инструменти като циркуляра например откриваме както стационарни, така и преносими варианти. Повечето модерни професионални уреди имат акумулаторни модели освен тези със свързване към електрическата мрежа.

Именно мобилността предполага и позволява все по-засиленото използване на високите технологии на съвременната епоха. А те ще навлизат повече и повече в работата на майсторите.

Related Post