Сигурността е ключов фактор за съживяването на туризма това лято

Сигурността е ключов фактор за съживяването на туризма това лято

Слънцето, топлото време и морето няма да са достатъчни, за да се решат хората да пътуват това лято

Лято 2020 е много различно –  и у нас, и по света е така. Безпрецедентната криза, обхванала целия свят, спря пътуванията и безусловно има тежки последици в туризма. Първите долетели чартърни самолети не могат да разсеят притесненията на туроператорите и хотелиерите.

България приема без карантина вече туристи от 46 държави, съобщиха от Министерството на туризма. „Надяваме се от мярката да се възползват повече компании“, казва министър Николина Ангелкова на среща с ръководители на дипломатическите мисии у нас. До голяма степен обаче резултатите зависят от епидемичната обстановка в съответните държави и възможностите за пътуване през границите. Обсъжда и регионален подход в промотирането за местата, слабо засегнати от коронавируса като Бургас например, е станало ясно на срещата. Дипломатите са имали възможност да се запознаят и на място с условията за почивка у нас.

Регионът на Черноморието е сред най-слабо засегнатите от COVID-19. Специализирано проучване в региона показва, че под 1% от населението се е срещало с коронавируса.

Но не бива да пропускаме и последните новини, които поставят България в списъка с „несигурните“ страни във все повече държави заради увеличаващият се брой на заразените у нас.

Бизнесът у нас се подготвя и взема мерки. Местата за настаняване и заведенията за хранене в страната работят със засилени здравно-хигиенни мерки, даващи възможност за безопасно пребиваване на туристите.Но колко от тях ще се решат да пътуват и дали подготовката няма да се окаже – разходи без покритие след това, т.е. липса на приходи.

Министър Ангелкова е запознала дипломатите с направеното от българските институции, за да се насърчи туристопотокът на чуждестранни граждани към страната след извънредното положение, въведено в средата на март заради световната пандемия. Отбелязано е субсидирането на чартърните туристически полети в размер 35 евро на седалка, което е привлякло интереса на международни туроператори.

Мярката в помощ на сектора 80:20 е насочена към засилване на ликвидността на компаниите и за задържане на кадрите им. Заедно с това са отделени 50 млн. лв. от фонда и програмата за безработица в помощ на бизнеса за наемане на безработни, които са регистрирани в бюрата по труда. А в рамките на ОП „Развитие на човешките ресурси“ се изпълнява нова процедура „Заетост за вас“, насочена към хотели, ресторанти и туроператори. Основната цел е реинтеграцията на безработните в резултат на пандемията.

Министър Ангелкова е отбелязала  облекчените възможности за грантове за фирмите по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, както и за безлихвени заеми за туристическия бранш. Минималният размер на исканата безвъзмездна помощ е 3000 лева, максималният – 10 000 лева. До 9% бе намален ДДС за заведенията. Освен това чрез „Българската банка за развитие“ АД и Фонда на фондовете са достъпни и други облекчени механизми за финансиране на туризма с повече държавни гаранции, е подчертала министър Ангелкова.

Мерки има, но както коментират от туристическия бизнес някои от тях могат да помогнат, но други са неприложими или поне не за всички фирми.

България е една от първите държави, ползващи  Safe Travels stamp – на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Това дава възможност да се диференцират дестинациите със засилени стандарти за безопасно пътуване. Подготвя се и инициатива за доброволен сертификат за места за настаняване и заведения, въвели засилени здравни и санитарни мерки за гостите си.

Фирмите това лято трябва да работят в условията на новата нормалност, защото ситуацията вече е различна. Сигурността е ключов фактор за развитието на туризма, за да можем да съхраним сектора и да върнем резултатите на нивата преди пандемията. А министър Ангелкова отбеляза и значимостта на туризма в България като принос за БВП на страната. 

Източник: www.banker.bg

Related Post