Сръбски лекари поискаха смяна на Кризисния щаб заради подозрения в манипулиране на данните за COVID-19 | | Новини от България и Света

Сръбски лекари поискаха смяна на Кризисния щаб заради подозрения в манипулиране на данните за COVID-19 | | Новини от България и Света

Стотици лекари в Сърбия изразиха съмнение относно достоверността на данните за разпространението на COVID-19 в западната ни съседка и поискаха смяна на местния Кризисен щаб, съобщи БТА.
В отворено писмо до правителството и други компетентни институции, 350 сръбски медици определят здравната ситуация като „катастрофа“ и настояват за създаването на нов щаб.
Те настояват да се проведе разследване на твърденията за укриване на данни и прекратяване на „сплашването и политизацията, които нарушават личното достойнство на здравните специалисти“.
„Цялостното облекчаване на ограничителните мерки в предизборния период (митинги, надпревари, турнири, празненства) доведе до загуба на контрол върху епидемиологичната ситуация и това по никакъв начин не може да бъде оправдано от професионални мотиви“, твърдят лекарите.
Както се посочва в отвореното писмо, объркването по отношение на броя на болни и мъртви е причинено от несъгласуване със статистическите и епидемиологични очаквания, данните от ежедневната работа и противоречивите публични твърдения.
По данни на института „Джонс Хопкинс“ от началото на епидемията в Сърбия са регистрирани  21,253 случя на COVID-19. Починалите са 482-ма. Към момента активните случаи са 6,724, от които 190 са в критично състояние.

Източник: offnews.bg

Related Post