Токио ще плаща на компании да напуснат Китай

Токио ще плаща на компании да напуснат Китай

Японският кабинет ще предлага пари на националните компании, за да преместят заводите си от Китай обратно у дома или на други места в Югоизточна Азия, съобщава агенция „Блумбърг“, позовавайки се на информация на японски медии. Това е част от нова правителствена програма, чиято цел е да гарантира снабдителните вериги и да намали зависимостта си от производствените мощности в Китай. 

Петдесет и седем фирми, включително частното дружество за производство на маски за лице Iris Ohyama и гигантът в областта на електрониката Sharp Corp., ще получат общо 57.4 млрд. йени под формата на правителствени субсидии, обяви на 17 юли министерството на икономиката, търговията и промишлеността. Според отделна информация, други 30 компании също ще вземат пари, за да преместят производството си във Виетнам, Мианмар, Тайланд и в други страни от Югоизточна Азия, без да предоставя подробности за размера на компенсациите. 

Токио ще плати общо 70 млрд. йени за планираната инициатива, твърди местният всекидневник „Никей“. Плащанията ще са част от програмата за 243.5 млрд. йени, която правителството пусна през април, за да намали зависимостта си от китайските вериги за доставки. 

С влошаването на отношенията между САЩ и Китай и задълбочаването на търговската война се разгорещиха повсеместните дискусии в Америка и по света как да „развържат“ икономиките и фирмите от азиатския колос. Решението на Токио е подобно на политиката на Тайван през 2019-а, целяща да върне обратно у дома инвестициите си в Китай. Досега нито една държава не е задействала конкретна политика за насърчаване на промяната. 

Китай е най-големият търговски партньор на Япония при нормални обстоятелства и японските компании имат огромни инвестиции в могъщия си съсед. Избухването на пандемията от коронавируса навреди на тези икономически връзки, както и на катйският имидж в Страната на изгряващото слънце. Правителството на японския премиер Шиндзо Абе се опитва от години да подобри отношенията с Пекин след анти-японските вълнения през 2012-а. COVID-19 и продължаващият териториален спор за островите и за газовите полета в Източнокитайско море обаче възпрепятстват тези усилия.  

Източник: www.banker.bg

Related Post