Фандъкова ще възстановява Княжевския лифт

Фандъкова ще възстановява Княжевския лифт

Столична община ще възложи независима техническа експертиза за възстановяване на Княжевския лифт. Благодаря на всички общински съветници, които подкрепиха предложението ми за обследване на възможностите за възстановяване на лифта в рамките на съществуващите лифтови станции и съществуващите фундаменти на стълбовете. Това обяви днес кметицата  на София Йорданка Фандъкова.

В началото на тази година „Витоша ски“ внесоха мотивирано предложение за специализиран Подробен план за възстановяване на Княжевския лифт. В предложението им част от стълбовете не съвпадат със съществуващите, но проблемно е разминаването на един от стълбовете, който е на територията на природния парк. „Витоша ски“  официално отказаха да предложат преместването му. А това е нужно, защото съгласно действащата нормативна уредба и правните анализи възстановяването без смяна на предназначението на земята е възможно само в съществуващите строителни граници.

„Аз лично не мога да приема, че в 21. век няма техническо решение, както впрочем не приеха и инженери от компанията на една от експертните срещи. Затова се нуждаем от независимо техническо обследване“ – посочи също кметът Фандъкова и допълни, че на този етап, не можем да разчитаме на добронамереността на собственика на лифта „Витоша ски“ да го възстанови. Очевидно тяхната цел е промяна на Плана за управление на парка така, че да могат да възстановяват, разширяват и изграждат лифтови съоръжения. Моята цел е да възстановим във възможно най-кратки срокове Княжевския, а и след това и Драгалевския лифт.

„Убедена съм, че това може да се случи, без да превръщаме планината и достъпа на софиянци до нея в заложници на корпоративни интереси и процедурни хватки“,  каза също кметицата.

Източник: www.banker.bg

Related Post