Гръцкото море роди куриози с PCR тестовете (обновена) | | Новини от България и Света

Гръцкото море роди куриози с PCR тестовете (обновена) | | Новини от България и Света

Изискването за отрицателен PCR тест за българи при пътуване в Гърция и в други страни предизвика бум на оферти от лабораториите и раждането на куриози, които имат потенциал да предизвикат нови дискусионни казуси.
Някои предлагат съкратени срокове за получаване на резултат срещу по-високо заплащане, други отменят таксата за обслужване на клиента, трети издават документа директно на английски. 
Най-съблазнителна обаче изглежда офертата за пул тест. Атрактивна е, защото дава възможност на цената на едно PCR изследване да се тестват до 5 души или да платят общо 120 лв, вместо всеки по толкова.
Какво представлява пул тестът – попитахме имунолога доц. Велизар Шиваров.
„При пул тестването с PCR се взема материал от носоглътката на няколко души, изолира се нуклеинова киселина, смесват се пробите и се пуска едно изследване. Възможни са различни комбинации – по двама, трима или петима души наведнъж. Ако се окаже, че пул тестът е позитивен, хората, от които е взет материал, трябва да се тестват индивидуално, за да се установи кой и колко точно от тях са позитивни.“

Проучване на OFFNews показа, че в една от големите частни лаборатории, които предлагат такава оферта, пул тестът може да се направи на група до 5 души и цената е общо 120 лв. Служител от лабораторията обясни, че само един от тези 5 души да е носител на вируса, целият пул се обявява за позитивен.
Означава ли това 14-дневна карантина за всички и коректна ли е статистиката за броя на заразените?
За да разберем дали казаното е истина, потърсихме официален коментар от лабораторията. Увериха ни, че няма такава опасност.
Ето какво обясни пред OFFNews г-н Недялко Калъчев, управител на МДЛ „Цибалаб“, една от лабораториите, които предлагат такава услуга:
„При всички хора, на които правим пул, независимо дали от работодател или семейство, вземаме на всеки пациент отделен материал. От едно четиричленно семейство например вземаме четири материала, с по два тампона и имаме 4 епруветки с по 2 тампона – нос и гърло. От четирите материала полираме дъщерен материал, който е сбор от четирите – по малко от тях – това са 2 мл в епруветката, и него пускаме на PCR. Ако резултатът е негативен, ние даваме на всички тези 4 души негативни резултати. Ако обаче резултатът е положителен, ние имаме 4 отделни материала и правим още 4 нови изследвания. Докато не уточним кой точно е позитивният, не подаваме информация към РЗИ, респективно към информационната система.“ 
Опитахме да разберем как процедира РЗИ при позитивен резултат на пул тест. Дали всички, чиито проби са взети, наистина подлежат на карантина, защото може да не са от един семеен кръг, но оттам ни отговориха, че все още нямат информация какъв е редът в този случай. От столична РЗИ уточниха, че когато се регистрира положителна проба при индивидуално тестване по желание, лабораториите подават данните към РЗИ, откъдето се задейства епидемиологично проучване на контактните лица от първи ред. Тестовете, които се правят в такива случаи от РЗИ, не се заплащат, тъй като акредитираната лаборатория на столичната РЗИ работи с PCR-и, осигурени от здравното министерство за тази цел.
От здравното министерство също опровергаха изнесената по-рано от служител на лабораторията информация и коментираха, че да се твърди, че резултати от пул тестове се въвеждат в системата е абсурдно, тъй като това би означавало хора, които не са носители на вируса, да бъдат регистрирани като позитивни.
Оказва се, че иновативните оферти на лабораториите завариха институциите неподготвени.
Подготвени обаче са туроператорите. Те също предлагат атрактивни PCR-оферти към пакетите – като например безплатен PCR тест, ако закупите пакет за почивка. При положителен резултат пакетът може да се ползва с друга дата.
Междувременно, новите мерки на гръцката граница предизвикаха големи опашки пред някои лаборатории.

Източник: offnews.bg

Related Post