Лидия Шулева: Бизнесът трябва да се настрои за оцеляване в променящата се среда

Лидия Шулева: Бизнесът трябва да се настрои за оцеляване в променящата се среда

Това, че трябва да влезем в т.нар. „чакалня“ на еврозоната е тема от 15 години насам. Време е България да заеме мястото си в най-престижния клуб. Това е заложено и в договора ни за присъединяване към ЕС. Това заяви пред БТВ бившият вицепремиер и бивш социален министър Лидия Шулева. „Влизането ни в ЕРМ-2 безспорно трябваше да бъде направено. Със сигурност ще има анализатори, които ще дават своята преценка дали капитализирането на една банка е най-удачният начин. Твърде много са условията, които България трябва да изпълни“, допълни тя.

По думите й държава, която се присъединява към този клуб трябва да има много добре действаща правосъдна система и успешна борба с корупцията. „За Шенген нещата стоят по същия начин“, подчерта Лидия Шулева.

Тя посочи, че ние живеем в един силно променен и променящ се свят. „Това е една нова реалност, в която трябва да се научим да живеем. Ще бъдем принудени да променим начина си на работа“, коментира бившият социален министър по повод икономическите последствия след пандемията от COVID-19.

„Вече се наложи един термин, свързан със стратегия на водене на война при несигурна среда – „VUCA“. Той е силно приложим и в икономиката. При VUCA съвременният свят трябва да настрои своите тактики за оцеляване. Трябва да имаме един гъвкав и динамичен бизнес, за да е по-устойчив. Най-важното от всичко е, че прогнозите, които се правеха досега, вече са минало, с тях не може да се работи. Трябва да се направят изводите от това как реагирахме и да се избегне реакцията на хаотичните действия. Ако не инвестираме в иновации няма да можем да постигнем тази гъвкавост и устойчивост, за която всички говорят“, обясни Шулева.

По думите ѝ пред правителството такъв тип въпроси не стоят. „Трябва да се даде възможност на иновативните бизнеси да се развиват. Добре би било да се направят отстъпки. Това ще помогне на страната ни не само да излезем от кризата, а и да вървим напред“, призова тя. „Ако не вземем мерки за растеж, няма как нещата да се случат. Трябва да се направи нужното законодателство за иновациите”, категорична бе Шулева.

Източник: www.banker.bg

Related Post