Математикът проф. Витанов прогнозира 4 сценария за епидемията | | Новини от България и Света

Математикът проф. Витанов прогнозира 4 сценария за епидемията | | Новини от България и Света

Минахме един вторичен пик на коронавируса, сега сме малко по-малко. Има четири вероятни сценария на епидемията у нас, коментира математикът проф. Николай Витанов, член на Националния оперативен щаб, в интервю за Нова телевизия.
Около милион и половина души не спазват правилата, оттам епидемията се подхранва, заяви той.
Най-благоприятният сценарий е, ако всички спазват мерките както през март и април. Тогава в края на август ще имаме 11 500 случая, а в края на септември – 13 500.
Следващият, относително оптимистичен сценарий, е при спазване на мерките от сегашните 80 на сто от населението, а част от неспазващите сега 20% започнат да ги спазват. Тогава на края на август ще имаме поне 14 000, в края на септември – не по-малко от 20 000. 
Третият сценарий, не толкова оптимистичен, е мерките да продължат да не се спазват от 20 на сто от населението. Това значи поне 16 000 случая в края на август, а в края на септември – поне 25 000.

При първите три сценария здравната система е в състояние да се справи.
При най-неблагоприятния сценарий здравната система да започне да отказва и цифрите скачат драстично, поясни той. „Ако ви кажа числа, веднага ще скочат хора и ще кажат, че плаша“, заяви математикът. Според него този сценарий означава през есента общият брой заразени да достигне 6-цифрено число. Проф. Витанов коментира, че претоварването би започнало от недостига на медици при голям брой заразени. В по-голям риск от претоварване са и здравните заведения в по-малките населени места.
Животът може да си продължи, просто хората трябва да се пазят. Там е разковничето. Пазете себе си и близките си. Дезинфекцирайте се, мийте си ръцете. Внимавайте, когато сте на обществени места с много хора, съветва специалистът.

Източник: offnews.bg

Related Post