Новият бюджет на ЕС включва и 5 млрд. евро за страните, пострадали от Брексит

Новият бюджет на ЕС включва и 5 млрд. евро за страните, пострадали от Брексит

Новият седемгодишен бюджетен план на ЕС включва и създаването на фонд в размер на 5 милиарда евро за страните, които са пострадали най-много от Брексит. Това съобщи след края на срещата на върха в Брюксел премиерът на Ирландия Михол Мартин, предаде ТАСС.

„Брексит беше много тежко предизвикателство за всеки от нас. Аз особено приветствам решението за създаване на резервен фонд в обем до 5 милиарда евро за страните, които пострадаха най-много от Брекзит“, заяви Мартин.

Ирландия е една от страните, които рискуват да понесат най-много икономически вреди от Брексит заради географското си разположение. От 2021 г. Великобритания прекратява да изплаща всички свои вноски в бюджета на ЕС, който в резултат на това ще изгуби над 11 милиарда евро на година.

Срещата на върха на европейските лидери беше планирана да продължи два дни, но се проточи над четири дни. Договорка беше постигната в началото на петия ден след изтощителни преговори. Въпреки това маратонският форум не успя да подобри рекорда на най-дългата европейска среща на върха, отбелязва в. „Фигаро“.

Този рекорд беше поставен през 2000 г. в Ница. Тогава все още нямаше председател на Европейския съвет и срещата на върха беше домакинствана от ротационния председател на ЕС – Франция и по-точно от френския президент Жак Ширак. На приключилата днес среща на върха в Брюксел не й достигнаха само 25 минути, за да счупи рекорда от Ница.

Тогава форумът продължи 85 часа, посветени на разнородни дебати. Срещата в Ница започна в 15 ч. местно време на 7 декември, което се падаше четвъртък през 2000 г. и продължи до 4,26 ч. местно време в понеделник сутринта, на 11 декември 2000 г. Рекордът е още по-голям, тъй като преди официалното начало на тази среща, лидерите присъстваха и на петчасова конференция, започнала на 7 декември в 10 ч. местно време. Това прави общо около 91 часа разговори на върха. Но по онова време страните членки на ЕС все още бяха само 15.

След тази рекордна среща самият Жак Ширак каза, че не е нормално да се приключва работата в 5 ч. сутринта.

Проблемите в Ница дойдоха относно въпроса за правото на глас за всяка страна членка, като Белгия по онова време беше обидена от това, че нейната позиция в тази насока не се зачита. Накрая тя спря със съпротивата, което позволи на срещата да приключи.

От срещата-рекордьор в Ница остава обаче един приятен спомен – бюфетът, осигурен от френското председателство и подготвен от прочут френски майстор на кетъринга, известен с френските сладки, наречени макарони. Това обаче се е променило и днес яденетата, съпътстващи срещата на върха на европейските лидери, са сервирани в стола на сградата на Европейския съвет от специализирана фирма и се заплащат.

Източник: www.banker.bg

Related Post