Туристи от 10 държави ще влизат в България само с отрицателен PCR тест | | Новини от България и Света

Туристи от 10 държави ще влизат в България само с отрицателен PCR тест | | Новини от България и Света

От утре, 28 юли, туристи от 10 страни ще влизат в България срещу отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа. Става дума за Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт.
За гражданите на Украйна изискването ще важи от 30 юли, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Заповедта на министъра проф. Костадин Ангелов е издадена днес. 
С отрицателен PCR тест в България могат да пристигат чужди граждани, пътуващи по съществени причини от останалите трети страни. Като съществени причини в заповедта на здравния министър са посочени: дейността на сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма; на лица, пътуващи с цел обучение; пътуващите по хуманитарни причини и представителите на търговско-икономически и инвестиционни дейности.
PCR тест не се изисква за пристигащите у нас от държави членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай.
Те не подлежат и на 14-дневна карантина.
Пълния текст на заповедта можете да видите тук. 

Източник: offnews.bg

Related Post