Мерките на кабинета не спряха демонстрантите, 19-и антиправителствен протест в столицата

Мерките на кабинета не спряха демонстрантите, 19-и антиправителствен протест в столицата

За 19-а поредна вечер в района между Президентството и Министерския съвет в столицата се събират протестиращи с искане за оставката на правителството и на главния прокурор. Спокойно е в „Триъгълника на властта”, а движението по столичните булеварди „Цар Освободител“ и „Дондуков“ е отворено за автомобили.

По-рано група млади хора от Плевен, които бяха дошли за вечерния протест в София изказаха мнение за социалните и икономическите мерки, които днес представи премиера. Според тях е трябвало преди три месеца тези мерки да бъдат взети.

Въпреки представените по-рано от премиера Борисов социално-икономически мерки за справяне с коронавирусната криза, протестиращите продължават да настояват за оставка на правителството и за оставка на главния прокурор.

Все още не е ясно дали днес ще има шествие, в колко часа ще тръгне то и дали ще бъдат затваряни кръстовища в града. Това казаха организатори на протеста. Те очакват да се съберат повече хора, за да вземат решение.

На отделна акция пред сградата на БНБ активисти на партията „Да, България“ отбелязаха 40-ия рожден ден на депутата от ДПС Делян Пеевски под надслов „Картичка за Шиши“. Десетки хора се включиха в акцията, като отправиха своите пожелания към депутата, а впоследствие се присъединиха към големия протест на Ларгото. “Ние няма да се откажем да го търсим и да задаваме въпроси. Недосегаеми хора няма, той като народен представител дължи отговори“, заяви една от участничките в демонстрацията.

По-рано лидерът на „Да, България“ Христо Иванов проведе собствена акция пред Министерството на икономиката, което символично прекръсти на „Министерство на Пеевски“. Иванов изтъкна, че подопечната на министерството Българска банка за развитие е отпуснала кредити за близо 500 милиона лева на лица, свързани с ДПС.

Друга демонстрация – „Масово подаване на оставки”, организира сдружението „БОЕЦ”. Тя започна пред централата на ГЕРБ. Там присъстващите са призовани да напишат готови за подпис оставки на различни кадри на управляващата партия.

От сдружението призовават – „Нека помогнем на премиера да си напише оставката, че явно има затруднения. Ако много го е страх, ще я напишем вместо него. Ако не смее да мине през центъра с всичките протести там, ние лично ще я занесем до Народното събрание“.

Има и озвучителна техника. Звучат песни на „Ахат“, на Васко Кръпката, а иначе демонстрацията е продължение на акцията от четвъртък, когато представители на гражданско сдружение „БОЕЦ“ са влезли в централата на ГЕРБ и символично са връчили папката на Бойко Борисов.

Тази символична оставка гласи: „Оставка до Народното събрание на Република България от Бойко Методиев Борисов“ и „Аз, Бойко Методиев Борисов, заради гражданите на площадите и по криминални и корупционни причини, подавам оставка като премиер на Република България. По същите причини подавам оставката и на цялото правителство“.

Това са подготвените от „БОЕЦ“ листовки, които са вече тук, пред централата на ГЕРБ, а иначе лидерът на движението Георги Георгиев обясни избора за демонстрацията пред централата на партия ГРЕБ, тъй като по думите му, това е един от властовите задкулисни центрове на държавата.

„Събираме се с гражданите, подготвили сме и оставки, призовали сме ги и тях всеки да си подготви всякакви форми и размери оставки, които да бъдат връчени и поставени тук, но извън иронията искаме да покажем, както го направихме и пред „Осемте джуджета“, още един от властовите задкулисни центрове на държавата. Точно на подобни места се решават човешки съдби, решават се бизнеси. Тук се взимат важни решения, които касаят всички нас. Те не се взимат в Министерски съвет или в Народното събрание. Взимат се ето на такива места – в партийни централи, в сараи, в хотел „Берлин“, в „Зайчарника“ в Банкя, в „Осемте джуджета“, каза Георгиев.

“Това е другата идея – да осветлим това задкулисие, да го покажем и ние, гражданите, да се изправим с лицата си и с имената си срещу този модел и да поискаме всички оставката на това корумпирано правителство. Разбира се, неразделна част от искането е и оставката на главния прокурор Гешев“, допълни още той.

Демонстрацията започна. Тя ще се проведе в следващия час и след това протестиращите ще се отправят към „Триъгълника на властта”.

Източник: www.banker.bg

Related Post