Осми ден хиляди искат оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев

Осми ден хиляди искат оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев

„Да защитим демокрацията – ден осми“ – под този наслов пред сградата на президентството и пред тази на бившия Партиен дом започна поредната антиправителствена демонстрация в 17 часа.

Тази вечер със своя официална трибуна и озвучителна уредба в гражданските протести се включи сдружение БОЕЦ. Там са опънати лозунги за свобода и справедливост, както и призив: „Освободете Иванчева и Петрова!“. На площад „Независимост“ се развяват сините знамена на Националния синдикат „Защита“.

Демонстрацията в центъра на София осми ден е с искания за оставки на правителството и на главния прокурор. 

От мощната озвучителна уредба на площада звучат възрожденски песни, както и бардовете от началото на демократичните промени в България. „Маринов, чао“, „Борисов, чао“, „Гешев, чао“, „Изгорихме боклука на Европа, сега е ред да изгорим и нашия“, гласят плакати, издигнати от протестиращите.

Кордонът около площада пред сградата на Министерския съвет не е толкова плътен, кордон има и пред официалния вход на президентството, както и пред официалната трибуна на сдружение БОЕЦ, което последните вечери присъстваше на протеста със свои участници, но не и със своя официална трибуна, а от тази група, която се намира на т.нар.“триъгълник на властта“ на площад „Независимост“ вече се скандира и „Оставка!“.

Тази вечер се очаква протестът в София да бъде подкрепен от протестиращи, които да дойдат от Бургас. Те ще донесат българското знаме, което бе поругано, а след това забито на плажа в „Росенец“. Очаква се то да пристигне пред Националния стадион „Васил Левски“ и знаменосци в шествие да преминат с него пред сградата на правителството и сградата на президентството. 

В социалните мрежи се разпространяват призиви днешният протест да бъде най-мащабният досега. 

„Бойко Борисов поиска оставките на министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, за да се опита да спаси престъпната си власт. Ние обаче няма да се задоволим с това. Искаме оставка на цялото правителство на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Затова сме пак на площада в 17:00! Залезът им се вижда!“ Това гласеше текстът към организирания за осми пореден ден протест с искане за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Сборният пункт на демонстрацията отново е площадът пред сградата на на Президентството.

Един от организаторите на акцията – проф. Велислав Минеков заяви по-рано днес, че трите министерски оставки „са подхвърляне на огризки, сякаш ние сме улични кучета“. „Няма да стане. Абсурдно е. Днес протестът ще е ужасяващ“, категоричен е той. Според него днес ще бъде направен последният опит „това неприятно правителство, известно със своите кражби и корупция да бъде пометено“.

„Крайно време беше. Вече осми ден протестираме. Протестира цялата страна. Не остана населено място, където да не посочат кой е виновен за нашата нищета“, каза още Минеков и добави, че с упорството си да държат властта управляващите „с всяка дума, с всеки жест увеличават омразата към себе си“. Той е на мнение, че има голяма разлика между протестите сега и тези от 2013 година.

Демонстрации има освен у нас, и в чужбина. Днес стана ясно, че българи в Брюксел също са излязли на мирен протест в подкрепа на демонстрациите. Преди няколко дни стана ясно, че протести са се разразили и в Лондон, Ирландия и Прага.

Източник: www.banker.bg

Related Post