Преглед на европейските теми | Банкеръ

Преглед на европейските теми | Банкеръ

Първата половина на 2020 г. бе белязана от кризата с коронавируса. Европарламентът отстояваше нуждата от смели решения в полза на хората, икономиката и климата. Ето по-важните теми от началото на годината: 

Коронавирус

Пандемията от COVID-19 промени изцяло живота в Европа и по света. Отговорът на ЕС включваше спешни мерки за борба с вируса и дългосрочна подкрепа за възстановяване на икономиката.

Спешни мерки срещу коронавируса

Още в края на март Парламентът прие мерки за облекчаване на последиците от кризата. Акцентът в първите седмици беше поставен върху забавяне на разпространението за заразата, осигуряване на медицинско оборудване, насърчаване на изследванията, връщане у дома на европейци, озовали се в други части на света, засилване на солидарността и защита на работните места. За тези цели бяха осигурени стотици милиарди евро.

Финансиране на ваксини и изследвания

Парламентът подкрепи усилията за разработване на ваксини и ефективни методи за лечение. Комисията бързо задели 48,25 млн. евро за 18 изследователски проекта, по които се включиха 151 научни екипа от целия Европейски съюз. По-късно бяха отпуснати още стотици милиони евро за лечения и диагностика. Депутатите подчертаха нуждата от гарантиране на широк достъп до лекарствени препарати на приемливи цени.

Дистанционен модел на работа в Парламента

Мерките за възпиране на заразата принудиха Парламента да ограничи срещите лице в лице и да премине към дистанционен модел на работа. Депутатите продължиха да изпълняват демократичните си функции и да одобряват нужните мерки. За първи път бе въведена система за гласуване, която не изискваше физическо присъствие в пленарната зала. Денят на Европа, с който се отбелязаха 70 години от Декларацията на Робер Шуман и началото на европейския проект, бе отпразнуван главно онлайн.

Фондът за възстановяване и дългосрочният бюджет на ЕС

Европейският парламент настояваше от самото начало за значителен финансов пакет, който да подпомогне излизането от кризата. Депутатите приветстваха предложените от Комисията през май фонд за възстановяване на стойност 750 млрд. евро и бюджет на ЕС за 2021-2027 г. в размер на 1,1 трлн. евро. В хода на преговорите за бюджета Парламентът защитаваше идеята, че ЕС трябва да има нужните финансови средства, за да отговори на очакванията на европейците.

Устойчиво бъдеще

За Парламента планът за възстановяване след кризата е възможност за трансформация на Европа в един по-зелен, по-конкурентен и по-устойчив на кризи континент. Депутатите искат ЕС да намали до нула нетните си емисии на парникови газове до 2050 г. Предложението на Комисията за Европейски зелен пакт получи положителни отзиви през януари, но Парламентът поиска по-големи намаления на емисиите (с 55% спрямо 1990 г. до 2030 г.).

Депутатите също така настояват за задължителни цели за съхраняване на биоразнообразието в Европа и за справедлива и устойчива система за производство на здравословни храни.

Безопасно пътуване

В разгара на кризата с COVID-19 бяха въведени редица ограничения за пътуванията и свободното движение в Европа на практика спря. Парламентът настояваше за координирани мерки за поетапно възстановяване на функционирането на Шенгенското пространство и се обяви срещу всякаква дискриминация на европейци въз основа на националността.

Депутатите поискаха да се осигури подкрепа за туристическия сектор в Европа, който бе силно засегнат. ЕС също така формулира препоръки за безопасно пътуване и за гарантиране на правата на пътниците.

Брекзит

В края на януари Парламентът одобри споразумението за оттегляне на Великобритания и се сбогува със 73-мата британски депутати. Преговорите за това как ще си сътрудничат Великобритания и ЕС в бъдеще продължават.

Търговия с Виетнам

Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам получи одобрението на Парламента през февруари. То ще премахне практически всички мита в двустранната търговия в рамките на десетилетие и съдържа клаузи за опазване на климата, трудовите стандарти и правата на човека.

Борба с дезинформацията

Кризата с коронавируса провокира разпространението на много митове и заблуди в интернет. Депутатите подкрепят борбата срещу дезинформацията, като в същото време защитават свободата на изразяване. През юни беше сформирана специална парламентарна комисия за разследване на чуждестранната намеса в демократичните процеси в ЕС, която ще се занимава и с проблема с целенасоченото поднасяне на фалшиви новини.

Източник: www.banker.bg

Related Post