Архитект Лозан Лозанов – предложен за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен

Архитект Лозан Лозанов – предложен за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен

Министерският съвет реши на заседанието си днес, 22 юли, да предложи на президента на Република България да награди с орден „Св. Св. Кирил Методий“ – първа степен архитекта Лозан Лозанов. Основание за това са особено значимите заслуги на архитекта за развитието на културата и изкуствата.

На него националната ни архитектура дължи хотел „Плиска”, черквата на Ванга в Рупите, „Катарино”, Пощенската палата в град Русе, Държавната резиденция в Бояна и още много, много сгради.

Архитект Лозан Лозанов е роден през 1929 година. През годините винаги е споделял, че архитектурата не е за самотници. През 1966 г. работи с архитект Христо Цветков, с който именно проектират и реализират сградата на хотел „Плиска“ в София. С архитект Богдан Томалевски има най-дълго сътрудничество и проектира много от своите архитектурни бижута. Работил е и заедно архитект Анастас Перфанов, а в последно време и със своята съпруга архитект Олга Станева.

От 1985 до 1989 година работи в проектантската организация на Министерството на културата, припомнят от институцията.  

През 2009 г. при откриването на юбилейната изложба по повод 80-ата му годишнина арх. Лило Попов държи слово, публикувано във вестник „Култура“, в което разкрива част от тайната на архитектурата на Лозан Лозанов: органичното съчетаване на най-добрите черти на традиционната ни архитектура с постиженията на модерната: човешки мащаб, органична връзка с природата, преливащи и междинни пространства, тъй милите на всяко българско око и сърце дълбоки стрехи с нежния рисунък на керемидите върху тях, топлината на дървото.

За рисунъка архитект Лозан Лозанов дължи много на активното си сътрудничество с художници и скулптори като проф. Светлин Русев, проф.Дечко Узунов, проф. Крум Дамянов, проф. Валентин Старчев, проф. Величко Минеков, Димитър Бойков, проф. Любомир Далчев. В резултат на съвместните им усилия се реализирани редица паметници: Паметникът на Св. Климент Охридски в София (с проф. Любомир Далчев), Паметникът на Съединението в Пловдив (с проф. Вeличко Минеков), Храмът „Света Петка“ в местноста „Рупите“, изграден по желание и със спонсорството на Ванга (с проф. Светлин Русев).

В сътрудничество и в авторски колективи архитект Лозан Лозанов участва и при изграждането на сградите на Министерството на външните работи (в колектив с арх. Б. Томалевски и арх. Н. Антонов), на Хотела в комплекса на БАН в София (заедно с арх. Бисера Рибарова), и на Комплекса на Националния радио-телевизионен център в София.

 

 

 

Източник: www.banker.bg

Related Post