На живо: Протестът – ден 22: София под палаткова блокада

На живо: Протестът – ден 22: София под палаткова блокада

Столицата осъмна под блокада в ден 22 на антиправителствените протести. Гражданите са категорични – ще останат в палатките на Орлов мост и под прозорците на Министерския съвет, докато исканията им за оставки на правителството и главния прокурор не бъдат изпълнени. Бул. ”Цар Освободител” е преименуван на ул. ”Тиква”. В района на Орлов мост има опънати шатри. Продължават исканията и за оставката на генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков.

 
В 19 ч. започва демонстрацията с обичайното си начало – фонтана пред Президентството. Очаква се и днес пространството в “Триъгълника на властта” да бъде изпълнено от хиляди хора. 
 

 


Палатковият лагер на Орлов Мост вече има химически тоалетни и улици с имена. А Йордан Джамбазов дари чадъри, които да ни пазят от слънцето. #МутриВън ????????
Posted by Отровното трио on Thursday, July 30, 2020

И до този момент продължава блокадата на Орлов мост. Гражданите останаха на пътното платно през целия ден, а солидарни хора носиха вода и храна на протестиращите в палатките.
Недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. 
Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.
Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” – хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.
По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата. Известно напрежение имаше и преди два дни, когато протестиращите наобиколиха автомобил, опитал се да премине през кръстовището на Софийския университет. 
На фона на разгарящото се гражданско недоволство премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри – Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който очаквано не мина. Известни рокади в кабинета имаше, но гражданите продължават да недоволстват.
Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.
Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната. Международни медии също активно отразяват случващото се у нас. 

Източник: frognews.bg

Related Post