Протестите са първата морално-политическа експлозия в новата ни история

Протестите са първата морално-политическа експлозия в новата ни история

Бойко Борисов този път няма да успее да овладее процеса. Виждаме един необичаен с размера и с ентусиазма си митинг, непартиен, надпартиен. Протестите са достатъчно авторитетна институция… Всяко бавене на оставката намалява потенциала на ГЕРБ за пълноценно участие в избори“. Това коментира пред БНР Валентин Вацев, преподавател по европеистика и геополитика.  

По думите му гневът и моралното възмущение на хората обединяват и левите, и десните. „Затова са особени протестите, те са по-скоро морални, отколкото политически. Това е първата морално-политическа експлозия в новата история на страната ни. Моралът повече не трябва да разрешава да търпят това статукво“, посочи той.

Вацев подчерта, че предвид объркването в ГЕРБ, оставка на правителството може да се очаква. „Но Борисов ще се върне от Европа и в 45-минутна пресконференция ще сподели, че колегите и приятелите му в Европа са му казали, че отказ от власт в тази обстановка би бил безотговорен… ГЕРБ е на крачка от морално-политическа катастрофа… Ако подадат оставка, това ще е удар върху структурата на ГЕРБ. ГЕРБ в момента е държавата, отказ означава срутване. С право се безпокоят… Ситуацията е необратима“, коментира той.

Според анализатора нито една от основните партии няма готовност за влизане в предизборна кампания.

Оставката на Иван Гешев не е важна. Той ще смени рязко политическото си поведение. Ще спре да използва политическия си речник, когато ГЕРБ загубят властта“, убеден е Валентин Вацев. 

Източник: www.banker.bg

Related Post