Информация за различните видове и типове автомобилни гуми

Информация за различните видове и типове автомобилни гуми

Ако сте на пазар да си купите нови автомобилни гуми, всички променливи в спецификациите на гумите и термините, който се използват и може да чуете от продавачи на автогуми, може да направят покупката ви доста стресираща и объркваща. Ако искате да разберете всичко за гумите, които вече имате, принципите на работа, значението на всички тези маркировки на страничните стени, то тази статия е точно за вас.

Видове стандартни автомобилни гуми

Летни гуми – Тези гуми при температури над 7 градуса по Целзий имат подобрен спирачен път в сравнение с всесезонните гуми или зимните автогуми. Те също така са проектирани да работят добре както на мокри, така и на сухи пътища при много високи температури.

Летните автомобилни гуми са доминиращият избор на автомобилни гуми например в Обединеното кралство, но когато условията се променят и стане студено, мокро или заледено – както имат тенденция напоследък с климатичните промени – производителността на тези гуми може значително да намалее и те да бъдат неподходящи и небезопасни. Michelin смята, че спирачният път в сняг с летни гуми се удвоява при сравнявнение на летни гуми със зимни гуми.

Всесезонни гуми – Всесезонните автомобилни гуми са проектирани да се справят с всички метеорологични условия и температури, които климатът ни може да предложи целогодишно. Те предлагат добър компромис като се имат предвид колебливите условия, които климата ни поднася напоследък, но те не са нито толкова добри при горещи и сухи условия, колкото летните гуми, нито толкова ефективни в студа, колкото зимните гуми.

автогуми

Всесезонните гуми са проектирани да бъдат безопасни при температурен диапазон от -10 градуса до +30 градуса по Целзий, докато зимните и летните гуми са оптимизирани да работят по-добре в двата края на температурния спектър. Всесезонните гуми са склонни да са доста добри при разпръскването на повърхностните води, тъй като пропитите от дъжд пътища са опасност по всяко време на годината.

Всесезонните автогуми губят от зимните гуми по показателите на спирачния път при ниски температури и имат по-малко ефективно сцепление при завои. Те също така предлагат по-малко върхово сцепление на топъл асфалт от летните гуми и затова някои шофьори предпочитат да не разчитат на всесезонните гуми за всички сезони. Всесезонните гуми обикновено се разпознават по маркировките M и S (за кал Mud и сняг Snow), докато някои дори имат релефен надпис „All Season“ на страничната стена.

Зимни гуми – Те имат шарки на протектора, проектирани да захващат снега и чистата повърхностна вода по-ефективно от всесезонната гума.

Само като погледнете зимната гума, ще забележите, че в протектора има тънки канали, които са предназначени да захващат снега за по-добро сцепление. Има също така по-широки канали в по-дебели блокове на протектора, които помагат за разпръскването на водата и изчистването на кишата. Зимната автомобилна гума всъщност е проектирана да събира сняг в тези по-широки канали, защото сняг върху сняг може да осигури по-добро сцепление от самата гума. Гумените смеси, използвани за зимните гуми, съдържат повече естествен каучук от стандартните, тъй като се втвърдява по-малко при ниски температури, за да се поддържа добра производителност.

Недостатъка на специализираната шарка на протектора, използвана за зимните гуми, е, че те са по-шумни от летните гуми и също така возят по-бързо при по-високи температури, така че всъщност не са опция за целогодишно използване. Поставянето на зимни гуми в студено време има очевидни предимства за безопасността и това е обичайна практика в много европейски страни и ако решите да поставите зимни автогуми, със сигурност ще се радвате, че сте го направили когато снегът и ледът настъпят.

Related Post