Как да намалите разходите си за вода

Как да намалите разходите си за вода

Пестенето на ценния природен ресурс водата постепенно с течение на време ще се превръща във все по-важен приоритет за много хора, както у дома, така и в офиса. Опазването на околната среда е немислимо без минимизиране на разхищението на вода във всяко едно домакинство. Без значение дали причината ви да искате да спестите вода е за да опазите природата или е за да намалите сметките, които плащате за вода – в следващите редове ще ви разскрием няколко лесни начина за пестене на вода, за да намалите коренно излишното пилеене на вода дома ви и в офиса.

Проверете щателно ВиК инсталациите и уредите си

За да спестите повече вода в дома си или в офиса, то започнете проверките от източника на вода. Като за начало вижте дали няма течове някъде в тръбите – в банята, зад някои от плочките за баня или под ваната или душ кабината. Дори и с един бърз поглед е възможно да видите някакви проблеми, които имат нужда от спешен ремонт. Отстраняването на теч може да е много лесно като може да има нужда да се смени само някой кран зад някои мебели за баня и в ревизионния отвор в банята, които можете да закупите от добър строителен магазин и да ги подмените с минимални разходи.

Погледнете и ревизирайте и двата водомера, в момента, в който никой не ползва вода – за да се уверите, че не въртят напразно. После ги погледнете пак след един час, за да видите дали показанията не са се променили. Ако всичко е както трябва, то би трябвало да показват същото като от преди час.

Много добро решение: Изолирането на водопроводните тръби за гореща вода с пяна ще ви спести не само вода, но и енергията, за която плащате, а се губи.

Не на последно място, когато си купувате електроуреди като съдомиялни, перални и бойлери – насочете се към енергоспестяващи модели, които ползват по-малко вода.

Оптимизирайте тоалетните и смесителите

Тоалетните и моноблоковете в банята генерално са най-мащабните консуматори на вода в дома, но трябва да знаете, че тяхната ефективност много варира спрямо модела. Различните видове тоалетни, които можете да откриете в разделите всичко за банята в строителните магазини – както стоящи, така и вградени моноблокове е добре да имат оптимизиран разход на водата, тъй като се използват често и от всички членове на семейството. Разгледайте казанчето на тоалетната си отвън и отвътре, за да видите кога е произведена тя, тъй като тези от преди 1993-та година харчат между 2 и 3 пъти повече вода от по-новите. Ако имате по-стара тоалетна или моноблок, то е добре да я подмените с нов модел с максимално пестене на вода.

Съвет: Ако смяната на тоалетна не е по джоба ви, можете да поставите пластмасово шише с пясък и вода в казанчето, но на разстояние от поплавъка. По този начин намалявате водата за всяко пълнене на тоалетната с обема от бутилката.

Внимание: Ако установите, че тоалетната или моноблока ви се пълни през известно време, то е сигурно, че там някъде има теч на вода. Тези течове могат да изхабят напразно голямо количество вода, ако не бъдат ремонтирани навреме.

Ако искате да спестите пари и да опазите околната среда, трябва да знаете, че можете да го направите като намалите потреблението на вода. Постоянно пълнеща се и изпразваща се тоалетна, слабо капещи смесители както на мивки за баня, така и на душове могат значително да увеличат разходите ви за вода. Можете да пестите вода, като използвате душ вместо вана. Можете също така да използвате душ смесител с по-малък дебит. Вече знаете още няколко начина, по които можете да спестите вода.

 

 

Related Post