МВР: Животът и здравето на Дариткова и Нинова бяха застрашени пред БНТ

МВР: Животът и здравето на Дариткова и Нинова бяха застрашени пред БНТ

През вчерашния ден имаше три регламентирани протестни мероприятия – в района на Висшия адвокатски съвет, пред резиденцията на Турция и пред храма Света София. И трите протекоха нормално, без нарушения на обществения ред, коментира началникът на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР комисар Радослав Стойнев.

Освен тях се проведоха и две нерегламентирани прояви. При едната – пред сградата на МС, протестиращите започнаха да хвърлят яйца, бе ударен в окото един от полицаите, който веднага е изведен, оказана му е медицинска помощ, състоянието му е добро. Към 21 часа снощи протестиращите бяха призовани да блокират 11 кръстовища, 10 от които бяха освободени към 23.30 ч., а около 0.30 ч. бе възстановено и движението на кръстовището на „Орлов мост“. 

Второто нерегламентирано мероприятие се състоя пред БНТ, където бяха блокирани изходите на сградата и близките улици. Напрежение възникна при излизането на председателите на двете най-големи парламентарни групи в НС, участвали в обзорно предаване на телевизията. При появата им имаше силна вербална агресия, хвърляне на бутилки, кенчета, което застрашаваше живота и здравето им. Затова бе наложително полицията да се намеси, не е използвана физическа сила, освен в някои от моментите, в които се наложи изтласкване на протестиращите обясни комисар Стойнев.  

Началникът на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР подчерта, че се увеличава броят на гражданите, които претендират за нарушаване на правата им за свободно придвижване. Те проявяват склонност и към по-крайни действия спрямо протестиращите и единствено присъствието на полиция не позволява да се стигне до саморазправи.  От друга страна блокирането на възлови места е предпоставка и за пътнотранспортни произшествия, предупреди още началникът на отдел „Охранителна полиция“. 

Комисар Стойнев призова участниците в протестните мероприятия за отговорно поведение, недопускане на провокации с полицейските органи и спазване на общоприетите норми, така че да не се създава неудобство за останалите граждани.


Източник: МВР

Източник: www.banker.bg

Related Post