Площад на оскърбените и унизените. Това е България

Площад на оскърбените и унизените. Това е България

Начало на ден 20 от антиправителствените протести, в които освен за оставката на кабинета, се настоява и за тази на главния прокурор Иван Гешев.
21.20 ч.
 
След кратък престой пред сградата на европейската институция, гражданите се отправиха към Орлов мост.
 
След малко над 20-минутно шестване из сърцето на столицата, протестиращите блокираха района на Орлов мост. В момента там са хиляди недоволни граждани.
 
21.00 ч.
Протестиращите тръгнаха на традиционното си шествие в сърцето на столицата. В шествието участват хиляди граждани.
 
Протестиращите потеглиха по вчерашния си маршрут. Те ще застанат под прозорците на сградата на Европейската комисия в знак на протест за липсващата реакция от страна на Брюксел.
 
Планът е след това демонстрантите да се отправят към Орлов мост.
 
Не е ясно дали протестът ще се раздели на няколко части и дали ще се блокират ключови кръстовища, както бе няколко поредни дни.
 
20.40 ч.
 
Продължава и недоволството на българите в цялата страна. Демонстрации тази вечер се проведоха в Ямбол, Карлово, Бургас, Благоевград, Пловдив, Варна.
 
Каквито и промени да бъдат извършвани в кабинета, протестите няма да спрат, докато правителството не подаде оставка, а настоящия парламент не се саморазпусне, категорични са протестиращите в Ямбол.
 
На двадесетия ден от началото на антиправителствените протести с искания за оставките на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев около 30 пловдивчани се събраха на площад „Стефан Стамболов“. С искания за промяна и ясна визия и стратегия за управление на българската държава, те издигнаха знамена и лозунги „Заедно сме сила“, „Единение и натиск“, „Ние сме България“.
 
За да подкрепят пловдивчани, към протестиращите се присъедини и група граждани от Карлово, съобщават от Българското национално радио.
 
Протестиращи излязоха и на улиците в Бургас като блокираха за кратко ключов булевард
.
Антиправителственият протест събра тази вечер във Варна 50-100 души и блокира кръстовище пред общината.
 
Недоволни от правителството и главния прокурор в Благоевград поставиха цвете, парцали и плюшен пеликан пред партийния клуб на партия ГЕРБ в областния център.
 
Демонстрации има и в Русе. Планира се утре протестиращите да блокират Дунав мост. Днес участниците в протеста направиха традиционното си шествие по централните улици със скандирания за оставки на правителството и главния прокурор. Някои от гражданите готвят и гладна стачка. Даден е срок на управляващите да си тръгнат от власт до 31 юли.
 
20.00 ч.
„Площад на оскърбените и унизените. Това е България. Търпението ни се изчерпа. Оставка!“, обяви участник в протеста по микрофона.
 
„Всички сме под общо нещастие. Ние сме най-изпадналата страна в ЕС, не заради ЕС, а заради този, който харчи парите и заради неговия съдружник – каскета. Всички ни питат „ама какви сте вие?, „какво ще стане утре“. Кой от вас си е слагал ръката на нагорещен котлон – докога я държите? Докато изгори или бързата да я махнете? Българските народ е достатъчно умен. Голяма част от него е чела повече от една книга. Тази страна съществува много преди вас и ще продължи и когато няма да ви има“, посочи отново от трибуната Арман Бабикян.
 
„Сигурно сте си мечтали да ви викат „Борисов – строителя“, но предлагам друго име – „Борисов – обединителя“, защото обединихте много хора, които не ви търпят. Неподчинението започва утре в 10:00 ч., а големият митинг – в 19:00 ч.“, добави Бабикян.
 
Хиляди са вече под прозорците на властта. Бурни викове „Оставка!“, барабани и свирки изпълват пространството в „Триъгълника на властта“.
 
Към момента обстановката в района е спокойна. Някои от демонстрантите играят на волейбол.
 


София на живо от протеста на 28 юли 2020
Posted by Иво Божков (Yvo Bojkov) on Tuesday, July 28, 2020

 
„Не можем да ги търпим повече, правят се, че не ни забелязват. Тук сме, ако ще и 200 дни. Утре трябва да ги пометем, не забравяйте. Всички форми на гражданско недоволство са позволени. Трябва да свалим управляващите престъпници – тикви, каскети и правителство. Трябва да ги премахнем“, заяви от трибуната проф. Велислав Минеков.
 

Posted by Николай Хаджигенов on Tuesday, July 28, 2020

19.40 ч.
 
Не е ясно как точно ще протече днешния протест и дали събралите се пред Министерския съвет ще поемат на шествие из центъра на столицата. Припомняме, че предишните няколко дни възлови места в София бяха блокирани от демонстрантите.
 
Малко преди 20 ч. в района на така наречения „Триъгълник на властта“ присъстващите вече са стотици. Движението пред сградата на БНБ вече е спряно.
 
Протестиращите замеряха и сградата на Министерския съвет със зелени топчета. Своеобразният хепънинг бе наречен „Зелен поздрав за господин Борисов“, а идеята му е, че протестиращите искат чиста и зелена България.
 
„Всички вие представлявате не само себе си, но и много други, които не могат да дойдат, може би професията им забранява. По думите на премиера се оказа, че ние сме „смрадливото“ трио. Много смърди на оставка. Целият варненски залив смърди на управлението на Борисов“, заяви пред протестиращите Арман Бабикян от „Отровното трио“. Той допълни още, че онова, което смърди в България е корупцията.
 
„Това е най-голямата смрад – тази на мафията и корупцията“.
 
18.30 ч.
 
Точно в 18.30 ч. започна инициативата „Масов следствен експеримент“ пред вилата на премиера Борисов. На място са Христо Иванов, Методи Лалов и Ивайло Мирчев, както и представители на младежката организация на „Демократична България“, които са инициатори на събитието. Само 30 минути след началото на акцията пред резиденцията на премиера Борисов има десетки хора. Чуват се бурни скандирания „Оставка!“.
 
Сред присъстващите са и представители на гражданската инициатива „БОЕЦ“.
 


БОЕЦ пред резиденцията на Буда! ОСТАВКА! #БОЕЦ
Posted by БОЕЦ – България Обединена с Една Цел on Tuesday, July 28, 2020

 
Направи се демонстрация с хвърляне на пачки с фалшиви банкноти. Протестиращите искат да бъдат пуснати вътре, както премиера позволява на лица като бившия хазартен бос Васил Божков да влизат вътре.
 
На място има и тонколони, на които върви един от записите с гласа на премиера, които изтекоха в пространството.
 
С помощта на фалшиви банкноти от 500 евро бе изписана и думата „Оставка!“.
Снимка: БГНЕС
 

Posted by Hristo Ivanov on Tuesday, July 28, 2020

 

Това е поредната акция на младежите от политическата партия. Припомняме, че именно тяхна бе идеята за “Масовото пиене на кафе пред хотел Берлин”, а вчера имаше хвърляне на картички по случай рождения ден на депутата от ДПС Делян Пеевски пред сградата на БНБ.
 
“Масово писане на оставки” имаше пред централата на ГЕРБ по инициатива на гражданско сдружение “БОЕЦ” вчера.
 
Иначе – редовният протест в района на така наречения “Триъгълник на властта” е обявен за 17 ч. Това е двайстият пореден протест, в който гражданите застават под прозорците на властта. На място има засилено полицейско присъствие. Все още хората се събират в района на фонтана пред Президентството.
 
Очаква се днес в 19.30 ч. да има и пореден протест пред сградата на Българската национална телевизия. Исканията са за оставката на генералния директор Емил Кошлуков.
 
Припомняме още, че в петък в сградата бяха блокирани лидерът на левицата Корнелия Нинова и председателят на ПП на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, които бяха гости в предаването “Панорама”. Наложи се те да бъдат изведени със полицейски кордон след няколко часа, като се стигна дори до рязане на ограда.
 
Недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.
Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” – хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.
 
По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата.
На фона на разгарящото се гражданско недоволство миналата седмица премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри – Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който трябва да бъде гласуван утре. Стана ясно още, че оставките на министрите не са депозирани. Правителството категорично отказва да подаде оставка.
 
Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.
 
Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната.
 

Източник: frognews.bg

Related Post