Протест в София и други градове срещу властта за 16-и пореден ден

Протест в София и други градове срещу властта за 16-и пореден ден

В центъра на София продължават да се стичат хора за участие в 16-ия пореден протест с искане за оставка на правителството и на главния прокурор,за електронно гласувани и за Велико народно събрание.

Най-многолюдно е в момента пред сградата на Президентството.

Гласуваните днес промени в кабинета не удовлетворят протестиращите, като според тях имат само за цел задържането на управляващите на власт.

Демонстрацията започна около 17.00 ч. и на този етап протича спокойно при засилено полицейско присъствие. Някои от хората поседнаха под дърветата до фонтаните, очевидно търсейки прохлада в лятната столична жега. Няколко полицейски патрула бяха забелязани пред Археологическия музей. Транспаранти на този етап няма, освен един, на който пише „Оставки на Борисов, на Фандъкова“. Все още не се чуват скандирания.

Движението по булевардите „Дондуков“ и „Цар Освободител“ се осъществява нормално. Исканията на протестиращите остават без промяна: оставка на правителството и на главния прокурор, електронно и дистанционно гласуване, както и Велико народно събрание за промяна в Конституцията.

Междувременно един от организаторите на протестите – проф. Велислав Минеков заяви, че полицията е спряла камиона с техниката, необходима за провеждането на днешния антиправителствен протест.

Според Минеков камионът е бил спрян в района на Горни Богров и без никакви обяснения са били свалени неговите номера, като мотивът за спирането му е бил, че няма лиценз за влизане в София. Велислав Минеков обаче твърди, че това не отговаря на истината, тъй като камионът има дългогодишен лиценз и този лиценз е наличен в КАТ „Пътна полиция“. Той заплаши, че ако камионът не пристигне, ще призове цяла София да излезе на улицата и да блокира града.

По-рано от столичната полиция обявиха, че момиче е пострадало при снощното блокиране на кръстовища в София. Според началника на Охранителната полиция Радослав Стойнев в последните дни се засилва противопоставянето между протестиращите, които блокират кръстовищата, и други граждани.

12 ден продължават протестите в Благоевград с искания за оставка на цялото правителство, главния прокурор, Висшия съдебен съвет и генералния директор на БНТ. Организаторите заявиха, че в началото на идната седмица ще преминат към по-радикални действия.

Дъждовното време не отказа хората от постоянното им протестно присъствие на централния площад в Благоевград, на който вече се развяват знамена и плакатни послания към изпълнителната и съдебна власт.

Активно участие през последните дни се забелязва и на новите лица, представляващи партията „ Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

Един от основните оратори на протеста тук е областният лидер на Демократи за силна България Калоян Ханджийски. „На национално ниво от началото на идната седмица се подготвят координирани действия за протестни блокади”, призна той.

Протести се провеждат и в други градове на страната.

 

Източник: www.banker.bg

Related Post