Шефът на личните лекари: Наесен ще има заразени и с COVID-19, и с грип | | Новини от България и Света

Шефът на личните лекари: Наесен ще има заразени и с COVID-19, и с грип | | Новини от България и Света

Проблемът наесен ще е как да различим хората с коронавирус и тези с грип, обяви председателят на Националното сдружение на личните лекари доц. д-р Любомир Киров пред Нова тв.
„В момента режимът е почти свободен, но нямаме нито бум, нито пик. Имаме покачване и спадане. Мисля, че не трябва да се крием. Смяташе се, че през лятото вирусът ще намалее, но това не се случи, което го прави по-различен от останалите. Това може да ни доведе до извода, че тази инфекция ще поддържа някакви нива. Проблемът наесен ще е как да различим хората с коронавирус и тези с грип. Вероятно ще има случаи на инфектиран и с двата“, каза той.
Лекарят смята, че мерките, които са взети в България, са уместни и премерени.
„Безспорно колкото повече хора се тестват, вероятността повече хора с инфекция да бъдат засечени е по-голяма. Това не е единственият показател. Трябва да се има предвид, че тестове се извършват на хора с оплаквания или такива, които са били контактни лица“, заяви д-р Киров.
Според него би била интересна статистика, която да посочи колко положителни тестове са открити при хора, които са били принудени да си направя тест поради почивка или друг фактор, без да са имали симптоми. Д-р Киров е категоричен, че термини като пик, спад и други подобни не бива да се използват, тъй като това е нормален ход на епидемията. Той смята и, че не бива да се сравняват ситуациите в отделните държави. И даде пример със САЩ.

„Твърде са различни спецификите. В САЩ има много заразени, страната е сред най-засегнатите, а епидемията там започна по-късно. Само, че на този фон там все още се спори дали да се въведат маски на обществените места“, каза д-р Киров.
Той смята, че парите за изследвания не би било редно да идват от Здравната каза, тъй като в нея не са предвидени подобни средства. Логично според него е по определени критерии личните лекари да могат да назначават изследване за коронавирус. Той смята, че това ще скъси пътя на пациента до установяване на диагнозата.

Източник: offnews.bg

Related Post