Акад. Гълъбов: България е в тройката на европейските държави с най-висок процент заболели | | Новини от България и Света

Акад. Гълъбов: България е в тройката на европейските държави с най-висок процент заболели | | Новини от България и Света

Страната ни е в тройката европейски държави с най-висок процент заболели от COVID-19 на 100 000 души. Броят на заболелите доминира над излекуваните. Това каза по БНТ вирусологът акад. Ангел Гълъбов.
По думите му в момента у нас има плато. Въпреки че броят на изследванията е увеличен, резултатите не поставят страната ни в благоприятно положение. 
Акад. Гълъбов отчете, че се намираме в период на активно разпространение и затова индивидуалната защита е много важна. Той каза още, че по отношение на имунитета данните са много противоречиви и индивидуалният отговор на инфекцията е много различен.
Има хора с много слаб имунен отговор, каза специалистът и допълни, че надеждите са във ваксина.
Вирусологът уточни, че има реална възможност човек да се зарази и с грип, и с COVID-19.
По думите му между вирусите има ефект „интерференция“, т.е. взаимно пречене. Засега обаче няма категорични данни, че двата вируса не могат да атакуват едновременно, обясни акад. Гълъбов.

Източник: offnews.bg

Related Post