Лабораториите спряха пул тестовете 5 в 1, сега недоволни са пътуващи за чужбина | | Новини от България и Света

Лабораториите спряха пул тестовете 5 в 1, сега недоволни са пътуващи за чужбина | | Новини от България и Света

Лабораториите, които предлагаха групово тестване на пътуващите в чужбина, спряха пул тестовете, за които имаше съмнение, че не дават реална картина за броя на заразените.
Това обаче предизвика недоволство сред хората, които са планирали почивката си зад границата.
Какъв е проблемът?
Както по-рано OFFNews писа, пул тестовете са възможност пробите на няколко души да се изследват заедно. Или, ако сте 5 души, да платите 120 лв. общо, вместо всеки по толкова. Методиката на този вид PCR тестване ни беше обяснена от управителя на МДЛ „Цибалаб“ д-р Недялко Калъчев. По думите му, когато се прави пул, на всеки клиент се взема отделен материал. Част от този материал се смесва в обща проба и се пуска за изследване. Ако пулът е отрицателен, лабораторията издава негативни резултати на всички, чиито проби са били смесени. Ако обаче е положителен, не е ясно точно кой от групата е позитивен за COVID-19, затова с останалата част от пробите се пуска индивидуално PCR изследване, което може да даде категоричен отговор кой от всички е носител на вируса.
Има обаче един деликатен момент – лабораторията не може да задължи хората, чиито проби са в пула, да се тестват индивидуално, както ни потвърдиха от здравното министерство. Ако клиентите не пожелаят, е невъзможно да се установи кой точно е заразеният (или заразените) в групата и проследяването им спира дотук. Ако все пак пожелаят – тогава се установяват позитивните, лабораторията подава „бързо известяване“ към РЗИ, които стартират епидемиологично проучване и карантинират съответните лица, а данните на позитивните се подават в националната информационна система.

Спирането на пул тестовете предизвика недоволство сред хора, които са планирали почивка в Гърция. Досега те можеха да платят общо 120 лв. за един пул, вместо 3 или 4 пъти по толкова, според броя на членовете им. Някои от туроператорите дори включиха безплатен PCR тест за клиентите си в офертите за почивка. По информация на OFFNews някои от безплатните тестове са били точно пул тестове. Логично е – фирмата плаща 120 лв. за тестването на едно семейство, а ако случайно пулът излезе положителен, ги компенсира с възможност да реализират почивката си с друга дата.
Със спирането на пул тестовете обаче тази възможност отпада. Така се оказва, че трябва да се плаща вместо за един общ, за няколко индивидуални теста, което значително увеличава разходите. Недоволството е разбираемо.
Пул тестове са се правили и досега, но подобен проблем не е имало. Защо?
Д-р Калъчев обясни, че такива тестове се правят по договор с фирми, чиито собственици желаят да проведат масово тестване на служителите си – профилактично или в случай на положителна проба на някой от тях. Когато пулът излезе положителен, се провежда и индивидуално тестване. Разходите се поемат от работодателя.
Имало ли е натиск от страна на здравното ведомство пуловете да бъдат спрени заради „деликатния проблем“, който описахме по-горе – възможността позитивните да не бъдат „хванати“?
От министерството отрекоха да са излизали с подобна препоръка. Д-р Калъчев потвърди, че няма такова разпореждане, и обясни спирането на пуловете с невъзможност да се справят с обработката им в желания от клиентите срок. По думите му лабораторията в момента няма такъв капацитет, тъй като желаещите да се изследват са много, а имат текущи договори с фирми, които трябва да изпълняват. Той каза още, че процесът на приготвяне на пула отнема повече време в ръчни манипулации и това забавя излизането на резултатите. Той обаче отрече да има договор с туроператорски фирми за пул тестване и обясни, че ако е имало подобни проби за изследване това може да е ставало зад гърба им, ако хората са се явявали като приносители на домашен тест.
Междувременно, докато пред частните лаборатории се вият опашки, няколко болници обявиха, че извършват индивидуално тестване на граждани, които ще пътуват в чужбина. Естествено е да се използва потенциалът на оборудваните заради кризата лаборатории, когато останалите изнемогват, а желаещите да се тестват, за да отидат на мечтаната почивка, се увеличават. Цените са конкурентни и се формират от съответното лечебно заведение, по негова преценка, както ни увериха от Министерството на здравеопазването.
Попитахме и дали китовете за PCR тестовете в лабораториите към държавните лечебни заведения при подобно тестване се осигуряват от здравното министерство. От МЗ ни отговориха, че те снабдяват с безплатни PCR тестове само Националния център по заразни и паразитни болести и районните здравни инспекции, за целите на епидемиологичните проучвания (напр. тестване в огнища, социални структури за деца и възрастни хора, детски градини, контактни лица от първи ред и т.н.). Както разбрахме, за да извършват такава дейност лабораториите към здравните заведения трябва да закупят тестове с обществена поръчка.
Реална ли е цената на изследването у нас?
Както знаем тя варира от 100 до 130 лв. при индивидуално тестване. Неотдавна разбрахме, че единичната цена на PCR тест от държавната поръчка е 16 долара. Стойността, която НЗОК заплаща за тест, извършен с направление, в която и да е от 36-те лаборатории, акредитирани да правят такова изследване от Министерство на здравеопазването е 60 лв., по данни на ведомството. Но това е цена за пациенти с направление или хоспитализирани. Ако решим да се тестваме по свое желание, цифрите са други. 
Как е решен въпросът в съседна Румъния
Преди дни Общинският съвет на Букурещ взе решение да увеличи броя на безплатните тестове за коронавирус по програмата „Ние се тестваме за Букурещ“. Жителите на града, планирали пътуване, са добавени към списъка за безплатно тестуване. Мярката е в отговор на изискването за редица държави влизащите там чужденци да представят отрицателни тестове за COVID-19. Общината осигурява по 200 леи (41 евро) на тест.

Източник: offnews.bg

Related Post