Протестиращите отново замръкват под прозорците на властта /видео и снимки/

Протестиращите отново замръкват под прозорците на властта /видео и снимки/

Точно в 17 ч. започват антиправителствените протести. Днес те се провеждат в няколко точки на столицата. Протести има и в други градове в страната. Малко над два часа след началото на демонстрациите в деветия ден от масовото недоволство по площадите са излезли десетки хиляди хора.
21:00
След кратък престой пред сградата на Българската национална телевизия и шумно освиркване, протестиращите потеглиха по ул. „Сан Стефано“ и в момента вървят към ул. „Шипка“ обратно към сградата на Министерския съвет.
 
Обстановката към момента е спокойна. Екипът на ФрогНюз видя, че в пространството пред Президентството протестиращи играят български хора.
 

Posted by Инициатива „Правосъдие за всеки“ on Friday, July 17, 2020




20:20 ч.
Протестиращите вече стигнаха района на Народното събрание. На място има засилено полицейско присъствие.
 
Шествието обаче продължава към Орлов мост. За разлика от предишните дни, този път протестиращите няма да се спрат пред сградата на парламента.
 
Протестиращите преминаха и покрай сградата на Българската национална телевезия, където по-рано се събраха част от гражданите, за да поискат оставката на генералния директор Емил Кашлуков. Маршрутът на протестиращите до този момент не е минавал от там по време на шествието. Демонстрантите скандираха „Долу БНТ!“.



20:00 ч.
Протестиращите пред съдебната палата граждани вече се отправят към сградата на Министерския съвет. Протестите ще се слеят в един.
 
Междувременно в района на Триъгълника на властта протестиращите граждани са над 10 000. Пеят се български песни. Демонстрантите скандират „Мафия!“ и „Оставка!“
 
90% от присъстващите на протеста са млади хора.
 
След сливането на двата протеста гражданите тръгнаха и на редовното си шествие в центъра на столицата. Към момента протестиращите се движат по жълтите павета в посока сградата на Народното събрание.
 
Тълпата е многолюдна. Отне около 20 минути на цялото шествие да се изтегли от района на Министерския съвет.

19:20 ч.
Пред сградата на Министерския съвет вече са се събпали хиляди хора. Виковете „Оставка!“ и „Мафия“ изпълват пространството в така наречения „триъгълник на властта“.
 
От трибуната бе изпята и песента „Хубава си моя горо“.
 
 

19.00 ч.
Пред съдебната палата вече са се събрали хиляди хора. Бурно е недоволството срещу прокуратурата и действията й. Основните искания са за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Тези искания са поставени от протестиращите още от първия ден.
 
 


Един от протестите днес – пред Съдебната палата, за оставка на главния прокурор Гешев и на политическата квота във ВСС….
Posted by Ivo Indzhov on Friday, July 17, 2020

Недоволството продължава и пред сградата на БНТ. Протестиращите искат оставката на генералния директор Емил Кошлуков заради управленските му решения, превърнали обществената телевизия в „подлога“ на управляващите. Обществено достояние стана и подписка с исканията за оставката на Кошлуков, в която са се подписали журналисти, общественици, артисти.
 
 


Кошлуков да си спомни къде беше преди 30 години на този ден! ???? Но може би, точно затова не смее да подаде оставка…????
Posted by Vessislava Tancheva on Friday, July 17, 2020

 
Междувременно на страницата на БНТ се появи декларация на председателите на синдикалните организации в медията по повод критиките през последните дни. В нея се казва, че синдикатите в обществената телевизия категорично не приемат внушенията, че работещите в нея са виновни за загубата на авторитета, обективността и диалогичността на медията. Що се отнася до политически и каквито и да било други внушения, ние се обръщаме към тези, които се изживяват като вездесъщи кукловоди: „Оставете БНТ намира“, пише още в декларацията на синдикалните лидери на обществената телевизия.
 
Това е деветият ден от началото на демонстрациите. В по-голямата си част те преминават без сериозни ескалации на напрежението. Не липсват опити за провокации. Такива имаше и вчера, но до голям сблъсък не се стигна. Протестиращи направиха жива верига пред служителите на реда в опит да възпрат провокаторите. 
 

Posted by Николай Хаджигенов on Friday, July 17, 2020

 
Протести има и в други градове на страната. В момента демонстрации има в Бургас, където днес бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и президента Румен Радев. Те посетиха морския град заради учението „БРИЗ 2020“. Радев бе посрещнат от два протеста. Единият бе в негова подкрепа, а другият – за оставката му.
 


От Бургас. Протест срещу мафиотското управление на ГЕРБ. Искат се оставките на Борисов и Гешев.
Posted by Либерта on Friday, July 17, 2020

Демонстрации има и във град Варна. Това е осмият ден на протестите в морската столица, където хиляди граждани продължават да настояват за оставка.
 


Варна на протест, ден 8-ми.
Posted by Нова Варна on Friday, July 17, 2020

Ескалация на напрежението имаше във втория ден на по-мащабното гражданско недоволство. Тогава служители на реда упражниха и насилие върху част от демонстрантите. Бяха разпространени и скандални видеа в социалните мрежи. В момента СДВР осъществява проверки. Служителите са били установени. Повече информация ще има идната седмица. 
Десетки хиляди се събират за да поискат оставката на правителството вече над седмица. Основните скандирания са “Оставка!” и “Мафия”. Исканията са за предсрочни парламентарни избори, както и за оставка на главния прокурор Иван Гешев. Протести има в цялата страна. 
Вчера бяха най-големите демонстрации. Граждани излязоха по улиците на голяма част от областните градове в страната. Протести имаше и на българи в чужбина. В страната особено мащабен бе протестът в Пловдив.
 


Забъркахте се с будното поколение!!! ???????????????????????? Протестирам, за да не емигрирам!!! ???????????????????????? #оставка
Posted by Мирелла Зах on Thursday, July 16, 2020

Фрог Нюз припомня, че в хода на вчерашните демонстрации премиерът Борисов обяви, че ще поиска оставките на трима министри – Владислав Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие в понеделник. Стана ясно още, че оставките на министрите не са депозирани. Правителството категорично отказва да подаде оставка.
Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия. САЩ пък обявиха вчера, че спират газовите проекти у нас.
Припомняме още, че недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган. Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” – хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.
 
Джесика Вълчева

Източник: frognews.bg

Related Post