Протестите на живо: Ден 10

Протестите на живо: Ден 10

Ден 10-ти от антиправителствените протести. Недоволството на десетки хиляди българи, освен в столицата и по площадите и улиците на малки и големи градове в страната, вече се вижда в много точки от земното кълбо. Исканията са за оставки на премиера Бойко Борисов, който днес е в Брюксел, на главния прокурор Иван Гешев, който днес не се е показвал публично и на цялото правителство, което говори само от телевизора, но не и пряко с хората на улиците. В деня, в който отбелязваме годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, много от протестиращите носят плакати с лика на Дякона.
Хората в триъгълника на властта преминиха исканията си. Вече скандират „Оставка и затвор“. Тази вечер демонстрантите не напуснаха площада пред министерски съвет за обиколка до друки ключови обекти за властта. Повече от два часа не стихваха възгласите „Оставка“ и „Всеки ден ще е така до победата“.
 
Организаторито от „Отровното трио“ обявиха национална стачка от понеделник! Готви се обсада на парламента, съдебните палати и всички административни сгради. В понеделник хората се очаква да излязат и пред народното събрание и да поискат депутатите да излязат от сградата.
Вижте всичко за на Националната стачка ТУК.
 
В началото на десетия антиправителствен протест по звуковата уредба в центъра на София отекнаха стиховете на Христо Ботев “Моята молитва” – химн на правдата и честта. Стиховете са записани от млади актьори, специално за протестите.
 
Протестът днес започна в 19 часа пред Президентството. Протестте продължавта в Пловдив, Варна, Бургас, Созопол и много други градове в страната.  През деня протести на българи имаше в Лондон,  Париж, Копенхаген, Мадри. Българи се събират в точи част и в Ню Йорк.
 
В района на „триъгълника на властта“ има засилено полицейско присъствие. Движението по булевард „Цар Освободител“ в района е блокирано
 

 

 
Вижте и протеста в Бургас:

 
Огромната част от протестиращте са млади хора. Впечатляващото на тези протести е, че участниците в тях са и много креативни. Това се вижда от надписите на плакатите, които носят и всевъзможните колажи и карикатури, които очевидно са направили сами. Ето нещо от днес.
 

 
Много от младежите на площадите обаче не виждат перспектива за себе си в България, въпреки образованието си получено в чужбина. Други пък работят зад граница и са на протеста, защото желанието им да се върнат ги сблъства с невъзможността да намерят реализия тук. Младите хора искат промяна за да имат бъдеще те и децата им в родината.

Протестът вчера започна още в 17 часа и завърши с химна малко след 22 часа. Демонстранти с викове „Оставка“ и „Мафия“ имаше пред Съдебната палата, пред БНТ и в триъгълника на властта в София.
Как протече протестът вчера може да видите подробно ТУК.
 
Вижте снимки от протеста днес:

Снимки БГНЕС
 

 

Източник: frognews.bg

Related Post