Само двама лекари и медсестра работят в COVID-19 отделението на общинската болница в Пловдив | | Новини от България и Света

Само двама лекари и медсестра работят в COVID-19 отделението на общинската болница в Пловдив | | Новини от България и Света

От две седмици само двама лекари и една медицинска сестра работят в COVID-19 отделението към общинската болница в Пловдив. От лечебното заведение отправят апел за помощ, съобщи bTV. 
Лекарите и мед.-сестрата се грижат денонощно за отделение с 30 легла. 
Д-р Мария Димитрова признава, че е тежко, а пациентите през последните дни са се увеличили. „По стандарт трябва да се грижат 6-има лекари, 9 медицински сестри и 5-има санитари. Най-голямото ми опасение е, че тези хора не са машини и в един момент ще капитулират“, подчерта управителят на болницата проф. д-р Петър Петров.
Поради нарасналия брой заразени в Пловдив, преди 2 седмици с решение на медицинския щаб в болницата беше открито ново отделение за пациенти с COVID-19. Липсват обаче желаещи да работят в него. Персоналът е предимно в пенсионна възраст. Не е ясно и дали медиците ще получат и обещаните им допълнителни хиляда лева.
„Оказа се, че това е проект, по който е трябвало да се кандидатства още март месец. Ние тогава нямахме пациенти. И не сме кандидатствали“, допълни Петров.

От болница „Свети Мина“ отправят апел за помощ. „Към всички медици на Пловдив: ако могат да дойдат при нас не като доброволци, а като щатни кадри, на които ще платим“, заявяват от болницата. 
Според Община Пловдив още в петък до обяд молби са подали пет медицински сестри, които ще бъдат назначени в понеделник. Очакват се и още 5 молби на медицински сестри, ангажирани в училищното здравеопазване.
От общината обещават да осигурят и допълнителните 1000 лева на месец за всеки медик от отделението.

Източник: offnews.bg

Related Post