Следродилна депресия

Следродилна депресия

Раждането на бебе винаги е приятен и красив момент както за бъдещите майки, така и за техните семейства. Подготовката за големия ден винаги е масивна, от отделянето на нова стая до бебешкия душ и много други вълнуващи дейности за новото бебе. И все пак моментът малко след раждането може да е стресиращ за майката. Раждането се разглежда като основен емоционален и физически стрес в живота на новата майка, затова е най-добре да се потърси помощ от професионален психотерапевт за незабавна помощ и насоки за справяне с проблема.

Повечето жени изпитват някои промени в настроението и емоциите си малко след самият момент на раждането. Тези промени са нормални и се считат за леки. Стресът обикновено започва през първите три дни след раждането и може да продължи две седмици. Някои от тези промени се изострят и продължават при някои жени много повече, отколкото се очаква. Няколко фактора могат да допринесат за тези обострени промени при някои жени.

Определяне на следродилна депресия

Следродилната депресия е тежък, интензивен и дълготраен стрес, преживян от нови майки след раждането и не бива да се подценява и отлага помощта от професионален психотерапевт. Това е често срещано медицинско състояние, преживяно в следродилния период, като 1 на 8 жени страдат от депресия през първите шест месеца след раждането. Следродилната депресия се е превърнала в глобална грижа за психичното здраве, засягаща милиони жени след раждането.

Жените с следродилна депресия обикновено се представят с интензивна тревожност, тъга или отчаяние, което ги прави неспособни да функционират правилно. Тези чувства обикновено продължават по-дълго от две седмици след раждането. Следродилната депресия може да приеме различни форми и тя може да бъде пропусната при диагностицирането дълго време затова не бива да се отлага търсенето на помощ от професионален психотерапевт.

Следродилната депресия е сложна комбинация от емоционални, физически и поведенчески промени, преживени от някои жени малко след раждането. Тези преживявания се дължат на химичните, социалните и психологическите промени, които заобикалят самия процес на раждането.

Важно е да се отбележи, че бащите и партньорите на майките могат да страдат от депресия малко след приветствието на новите си бебета. Следователно, това не е ограничено само до жени след раждането. Следродилната депресия не щади никаква раса, култура, както богатите, така и бедните могат да изпитат тези смущаващи емоции в настроението.

Фактори, които предразполагат към следродилна депресия

Не е известна единична причина за следродилна депресия. Има обаче физически и емоционални фактори, които могат да предразположат човек да изпадне в депресия след бременността.

Смята се, че е до голяма степен всичко е причинено от взаимодействието между генетичните и екологичните условия. Рисковите фактори за следродилна депресия са възрастта на майката по време на бременността, анамнеза за депресия или биполярно разстройство преди или по време на бременност, усложнения при раждане от предишна бременност, броят на децата преди индекса на бременността, хормонални промени поради бременност , история на предменструално дисфорично разстройство, самота, липса на социална подкрепа и брачен конфликт.

Също така, жени с кърмачета в отделението за интензивно лечение за новородени или тези, лекувани от безплодие, или жени със състояния като нарушения на щитовидната жлеза или диабет тип I или II са силно застрашени и не бива да отлагат консултацията си с професионален психотерапевт.

Related Post