С какво е добре да се комбинира Витамин Д

С какво е добре да се комбинира Витамин Д

Много важно уточнение към този въпрос е с каква първостепенна цел се приема витамин Д. Този нутриент има много и разнообразни полезни ефекти за организма и, за да можем да определим най-добрата комбинация, първо трябва да знаем какво целим.

Прием на витамин Д с цел подпомагане на костното здраве

Безспорно, най-известният ефект на витамин Д е свързан с осигуряване усвояването на калций в червата. Този минерал има множество ключови функции в метаболизма на организма, една от които е да участва в изграждането на кости и зъби. Ако витамин Д се приема с цел да се подобри костното здраве, ефектът несъмнено ще е по-добър, ако се комбинира с калций. Концентрацията на калций в кръвта е определяща за много важни процеси в организма и се контролира строго. Ако има недостиг, то нужният калций се извлича от костите. Това решава временно проблема, но в дългосрочен план може да доведе до намаляване на костната плътност – остеопороза, което води след себе си редица усложнения. Костите стават по-лесно чупливи и е възможно минимална травма да причини фрактура. Напоследък се натрупаха много данни и за ключовата роля на витамин К по отношение минерализацията на костите. Този витамин активира специални белтъци, които, от една страна, подпомагат натрупването на калций в кости и зъби, а от друга страна, намаляват отлагането му на места, където не е благоприятно да се натрупва, напр. в стените на артериите, което би ги направило по-твърди, съответно по-трудно ще се свиват и разширяват, а това е от особена важност за тяхната функция.

Прием на витамин Д с цел подпомагане на имунната система

Друг много известен ефект на витамин Д е, че допринася за нормалното състояние на имунната система. Ако този нутриент се приема основно с тази цел, то разумно би било да се комбинира и с други съставки, за които се знае, че подпомагат имунитета – витамините С и Е, микроелементите цинк, селен и др. Освен по-голяма склонност към развитие на инфекциозни заболявания, хората с дефицит на витамин Д имат и статистически по-висок риск от поява на редица други заболявания – на сърдечно-съдовата система, захарен диабет, дори някои туморни процеси. Ето защо приемът на витамин D има отношение не само към предпазване от остри сезонни инфекциозни заболявания, а и в дългосрочен план – за продилактика на широко разпространени и с висока социална значимост хронични болести.

витамин д
имунна система и витамин д

Комбиниран прием на витамин D с магнезий

Голяма част от продуктите с витамин Д съдържат и магнезий. Това е така, поради редица причини, една от които е, че присъствието на магнезий доказано увеличава усвояването на витамин D. Този ефект се проявява не само при прием на различни фармацевтични форми (капсули, таблети, течни форми и др.), които съдържат витамин D, но и за присъствието на този нутриент в храната – ако се приема в съчетание с магнезий, усвояването е по-добро. При все, че витамин D е мастноразтворим, той може да се натрупва в определени тъкани в организма. Това означава, че не е необходимо ежедневно приемът му да бъде точно определено количество, а е възможно в някои дни да се приема повече и част от поетият витамин може да се „складира“ за в бъдеще. Друга причина за честото комбиниране на магнезий с витамин D, е че магнезият също има отношение към костното здраве . Той е във взаимодействие с калциевите йони и нормалната обмяна на веществата изисква оптимални количества калций и магнезий, т.е. оптимално съотношение между тях. Ето още една причина магнезият често да присъства в комбинация с витамин Д.

Ако сте решили да приемате допълнително витамин Д към нормалната си диета, най-вероятно сте на прав път, тъй като в Бълария, както и в световен мащаб, при около 75% от хората се установяват недостатъчно високи нива на този витамин. Все пак обаче, препоръчително е да се консултирате с лекар или фармацевт, за да Ви насочат кой точно продукт, каква комбинация от съставки, би била най-подходящата конкретно за Вас.

Related Post